baner%203.jpg



MIEDŹ A ZDROWIE.

Jaki może mieć wpływ na zdrowie używanie miedzianych naczyń?
Zalet płynących z picia wody z miedzianych kubków i butelek jest bardzo wiele.
Poznaj je wszystkie, by świadomie dbać o swoje zdrowie.



Sprawniejsze działanie układu pokarmowego

Woda przechowywana w naczyniach miedzianych pozytywnie działa
na pracę układu pokarmowego. Regularne picie takiej wody pobudza perystaltykę jelit,
zmniejsza stany zapalne i eliminuje szkodliwe bakterie.

Woda z naczyń miedzianych – wsparcie dla nerek i wątroby

Miedź pomaga w oczyszczeniu organizmu ze szkodliwych toksyn,
a także wspomaga wchłanianie się składników odżywczych i witamin z żywności.


Silniejszy układ sercowo-naczyniowy

Reguluje ciśnienie krwi, obniża zawartość trójglicerydów,
a także wspomaga regulację częstotliwości akcji serca.

Lepsze działanie mózgu i układu nerwowego

Miedź uczestniczy w wytwarzaniu neuroprzekaźników.

Działanie miedzi na tarczycę

Miedź jest jednym z pierwiastków śladowych,
który odpowiedzialny jest za dobre funkcjonowanie tarczycy.


Pomaga zwalczyć stany zapalne

Woda przechowywana w naczyniach miedzianych,
odznacza się silnym działaniem przeciwzapalnym.
Znacznie łagodzi bóle wynikające ze stanów zapalnych,
a także będące skutkiem reumatoidalnego zapalenia stawów.


Koniec z niedokrwistością i anemią!

Miedź zawarta w wodzie zwiększa przyswajanie żelaza
i wspiera transport oraz wchłanianie się żelaza.
To także obowiązkowy element w syntezie hemoglobiny
– przeciwdziała niedokrwistości.


Minimalizuje ryzyko raka

Zaobserwowano, że jony miedzi zwalczają wolne rodniki,
które odpowiedzialne są za rozwój komórek rakowych.


Wpływ na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej

Woda przechowywana w miedzianym naczyniu odzyskuje swoja witalność,
jest poddana jonizacji i ma zrównoważone pH.

Bakteriobójcze działanie miedzi

Miedź to jeden z metali, który posiada tak zwane cechy oligodynamiczne.
Co to oznacza?
Takie metale mają zdolność niszczenia wirusów i
szkodliwych mikroorganizmów.


baner zdrowie www.jpg


Czy woda przechowywana w naczyniach miedzianych
może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie?



Zapewne wiele osób zadaje sobie takie pytanie.
Warto zauważyć, że miedź i jej właściwości znano już w starożytności.
Metal ten ma cechy lecznicze, co zostało docenione wiele tysięcy lat temu.
Do dziś wiedza ta przetrwała dzięki bogatym opisom
zawartych starożytnych skryptach indyjskiej ajurwedy,
która uważana jest za najstarszą metodologię medyczną na Ziemi.
Ajurweda to skarbnica wiedzy na temat prozdrowotnego wpływu
miedzi na organizm człowieka.

Między innymi z ajurwedyjskich skryptów wiemy,
że miedziane naczynia były niezwykle popularne już w starożytnych czasach
i już wówczas służyło do przechowywania wody pitnej.
Co ciekawe zwyczaj picia wody z miedzianych naczyń – nie ceramiki,
nie szkła – był kultywowany w różnych częściach świata.

Jak miedź działa na nasze zdrowie?

Woda przechowywana w miedzianym dzbanku lub
innym miedzianym naczyniu to źródło zdrowia.
Przyspiesza spalanie tłuszczu, a także spowalnia starzenie się komórek.
Na podstawie licznych badań wiemy, że zwykła woda z kranu,
przechowywana w miedzianym naczyniu przez minimum 16 godzin
zyskuje pozytywne właściwości.
Jony miedzi jakie przenikają do wody, tworzą z niej skuteczny eliksir
przeciwko wolnym rodnikom – będącymi najpoważniejszym źródłem
chorób w dzisiejszych czasach.
Należy w tym miejscu zaznaczyć, że po 16 godzinach
przechowywania wody w miedzianym naczyniu,
stężenie jonów wynosi 1,5 mg/litr, co jest bezpiecznym stężeniem.
Aktualnie obowiązujące normy jako bezpieczny poziom miedzi
podają aktualnie 3mg/dobę.

Przeprowadzone badania dowodzą,
że przechowywanie wody z miedzianym dzbanie pozwala pozbyć się chloru.
Po upływie 16 godzin udało się pozbyć z wody aż 96% tej substancji.

Spożywanie wody, która była przez noc w naczyniu z miedzi
przynosi wiele korzyści dla zdrowia.
Już w czasach starożytnych istniała świadomość,
że woda pozostawiona na noc w miedzianym dzbanku
pozytywnie wpływa układ trawienny, wzmacnia kości,
ma działanie przeciwzapalne, a także pozwala zwalczać
takie mikroorganizmy, jak pleśń, grzyby i bakterie.

To nie wszystkie zalety systematycznego picia wody
z naczyń miedzianych.
Taka woda wspomaga usuwanie z organizmu metali ciężkich
– rtęci i ołowiu, które są przyczyną wielu chorób współczesnej cywilizacji.

Naczynia miedziane to połączenie starożytnej mądrości
z nowoczesnymi badaniami.
Ta metoda przechowywania wody była praktykowana już w starożytności.
Dziś, dzięki nowoczesnym technologiom mogliśmy
poddać wodę z miedzianych naczyń szczegółowym badaniom.
Potwierdziły one pozytywne oddziaływanie na zdrowie i organizm.

Miedziane naczynia, dzbanki, butelki i kubki
zyskują coraz większą liczbę zwolenników na całym świecie
– również w świecie zachodnim.
Jest to zdrowe i ekologiczne rozwiązanie oraz alternatywa
dla butelek PET, które są toksyczne i groźne dla środowiska.