Ponieważ miedź z czasem pokrywa się tlenkami (stąd może kojarzyć się z patynowanymi przedmiotami w babcinej kuchni), powinna być zawsze utrzymywana w czystości. W tym celu średnio co dwa, trzy dni należy podjąć proces oczyszczenia naczynia z nalotu.
Miedzi nie należy myć w zmywarkach, a wyłącznie ręcznie.

Czyścimy naczynia delikatną gąbką lub miękką szmatką wraz z naniesionym na nie preparatem czyszczącym. Odradzamy wszelkie produkty chemiczne i detergenty. Polecamy połączenie soku z cytryny i soli kuchennej w równej proporcji: 50ml soku z cytryny (polecamy już gotowy, wyciśnięty sok, który można kupić w większości sklepów spożywczych, tzw. Cytrynka) i 2 łyżki stołowe drobnoziarnistej soli kuchennej.
Nie należy miedzi traktować ostrymi ściereczkami lub zmywakami.
Po dokładnym wymieszaniu tych składników, na dnie pozostanie spora część soli, ale nie należy się tym przejmować, tylko pozostawić ją tam w spokoju :)
Do czyszczenia używamy rozpuszczonego roztworu, którym przecieramy naczynie dokładnie w środku i na zewnątrz po czym bardzo dokładnie przepłukujemy pod bieżącą wodą i na koniec wycieramy do sucha.

Istnieją też metody alternatywne i ciekawe do usuwania patyny (nalotu) z miedzi.
Przyznamy, że są to niesprawdzone przez nas, ale proponowane metody przez naszych klientów :)

Jedną z ciekawszych – z racji użytych składników – metod czyszczenia miedzi jest stworzenie papki z tartych ziemniaków, którymi okłada się naczynie. Kiedy całość wyschnie, skorupkę trzeba zdjąć, przetrzeć naczynie spirytusem, czy innym mocnym alkoholem. I czynność powtórzyć kilka razy. To metoda dla wytrwałych graczy. Piszemy o niej, bo ciekawa, choć wymagająca sporych zabiegów.
Inny, prosty, domowy sposób zakłada użycie przecieru pomidorowego. Wciera się go miękką szmatką w miedź, a zawarte w pomidorach enzymy rozpuszczają i usuwają patynę. Współczesna alternatywa — można użyć keczupu.

Obie, alternatywne metody mogą wydawać się śmieszne, ale klienci zapewniają, że działają.

Sami wybierzcie sposób, aby Wasze naczynia z miedzi były zawsze gotowe do użytku. A właściwie pielęgnowane posłużą Wam przez długie lata.

ps: Jeśli znana jest Państwu inna, alternatywna metoda czyszczenia naczyń miedzianych naturalnymi metodami, napisz koniecznie w komentarzu pod postem. Może innych to zainspiruje :)