Krok 1:
Zrozum związek między rakiem a dietą
Przeprowadzono mnóstwo badań w różnych częściach świata. Po analizie ich wyników epidemiolodzy stwierdzili istotne powiązania pomiędzy dietą a naszym zdrowiem. Niewłaściwe odżywianie może zwiększyć ryzyko zachowania na raka o 40%. Zdrowa i zbilansowana dieta, wypełniona antyoksydantami, które znajdziemy w świeżych warzywach i owocach ma ogromne znaczenie. Istotną rolę odgrywają również czynniki genetyczne. Choć czasem zdarza się, że zdrowi młodzi ludzie, którzy nie palą papierosów, nie piją alkoholu, dobrze się odżywiają, regularnie uprawiają aktywność fizyczną i chronią się przed promieniowaniem UV, chorują na nowotwór. Choroba ta powstaje w organizmie, kiedy dochodzi do mutacji komórek DNA. Wiele spożywanych przez nas pokarmów sprawia, że dostarczamy organizmowi niezbędne witaminy, przeciwutleniacze i mikroelementy o działaniu przeciwnowotworowym, a to sprawia, że w prosty sposób możemy zapobiegać zachorowaniu na nie.
Krok 2:
Zmień nawyki
Istnieje kilka prostych sposobów obniżenia ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe. W tym celu należy zmienić swoje nawyki:
- przestań palić papierosy
- nie pij dużych ilości alkoholu
- chroń skórę przed promieniowaniem słonecznym (zapomnij o intensywnym opalaniu)
- rób badania profilaktyczne
- regularnie uprawiaj sport
- jeśli masz nadwagę, to schudnij
- unikaj smogu, zanieczyszczeń, toksycznych chemikaliów i substancji rakotwórczych
- dbaj o menu swoich najbliższych. Jak najczęściej wypełniaj posiłki świeżymi owocami i warzywami oraz pełnymi ziarnami. Nie zapominaj o dużej zawartości błonnika, który reguluje trawienie. Sięgaj po zdrowe i naturalne produkty, unikaj żywności tłustej i wysokoprzetworzonej.
Krok 3:
Podstawowe zasady diety w profilaktyce raka
Główne problemy współczesnej zachodniej diety:
1. Zbyt dużo tłuszczu. Spożywamy zdecydowanie za dużo tłuszczów, a zwłaszcza kwasów tłuszczowych Omega-6 i tłuszczy trans oraz zbyt mało kwasów tłuszczowych Omega-3. Kwasy tłuszczowe Omega-6 znajdują się w tłustych potrawach, oleju słonecznikowym czy margarynie, a kwasy tłuszczowe trans margarynie i podgrzanym oleju. Kwasy tłuszczowe Omega-3, które pozytywnie wpływają na organizm i pomagają w walce z rakiem, znajdziesz tłoczonej na zimno oliwie z oliwek czy oleju rzepakowym.
Zachorowalność na raka, szczególnie raka piersi i prostaty, dramatycznie wzrosła w ciągu ostatnich kilku lat. Widać to w krajach, w których spożycie tłuszczu na mieszkańca jest zbyt wysokie.
2. Zbyt dużo rafinowanych produktów mącznych. Problem leży u podstaw piramidy żywieniowej, czyli białego makaronu i pieczywa. Dawniej jedynie bardzo bogaci ludzie kupowali białe pieczywo, dla pozostałych pieczono tańsze i zdrowsze pieczywo pełnoziarniste. Wraz z nadejściem rewolucji przemysłowej zaczęto pozbawiać ziarna wartości odżywczych i w tej sposób na popularności zyskała biała mąka, biały makaron i białe pieczywo.
3. Spożywamy za mało żywności o właściwościach przeciwnowotworowych. Zaliczamy do nich:
- likopen, czerwony barwnik z pomidorów. Jest silnym przeciwutleniaczem i można go spożywać w każdej postaci – na surowo, na pizzy czy jako sos pomidorowy.
- znajdujące się w czosnku i cebuli substancje aktywizują enzymy, które neutralizują produkcję komórek nowotworowych.
- Świeże owoce i warzywa wypełnione są antyoksydantami, które chronią organizm przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników oraz stresem oksydacyjnym i zachorowaniem na choroby cywilizacyjne.
Produkty spożywcze w diecie, które powinniśmy unikać lub znacznie je ograniczyć:
- tłuszcze zwierzęce (w mięsie i produktach mlecznych)
- duże ilości margaryny
- rafinowane produkty mączne
- zbyt duża ilość alkoholu
- wysokie spożycie cukru i soli
Produkty spożywcze, których ilość warto zwiększyć w codziennej diecie:
- produkty bogate w witaminy z grupy B i kwas foliowy (szpinak, fasolka szparagowa);
- żywność zawierająca kwasy tłuszczowe Omega-3, takie jak ryby (tuńczyk, makrela), oliwa z oliwek – nie tylko obniżają poziom cholesterolu we krwi, ale również naprawiają szkody wyrządzone przez kwasy tłuszczowe Omega-6;
świeże warzywa i owoce oraz produkty pełnoziarniste.