Antyoksydanty, to substancje, które powinny być w zdrowej, zbilansowanej diecie.

Czyli w codziennych napojach i pokarmie powinny być zawarte przeciwutleniacze. Są to różne związki, które pracują wspólnie jak jedna drużyna, dbając o stan organizmu. Dlatego trzeba przyjmować wszystkie ich rodzaje. W tym także spożywać produkty lub pić wodę bogatą w miedź, która w naszym organizmie wchodzi w różne związki, dając efekt antyoksydacyjny.
Jest to bardzo ważne dla zachowania zdrowia, powstrzymania zapaleń i rozwoju chorób (poprzez unieszkodliwianie wolnych rodników).
Ciało może samo wytworzyć antyoksydanty, ale ich produkcja spada po 25 roku życia. Dlatego trzeba wpierać swój organizm, dostarczając je z jedzeniem i piciem.
Stąd odkrycia współczesnej medycyny sięgają często do wiedzy sprzed tysięcy lat. A indyjska Ajurveda poleca spożywanie wody z naczyń miedzianych, dla zachowania równowagi w organizmie, w profilaktyce zdrowia i aby jak najdłużej zachować urodę i młody wygląd.

Polecamy i my!

Namaste!