Antyoksydanty, to substancje, które powinny być w zdrowej, zbilansowanej diecie.
Czyli w codziennych napojach i pokarmie powinny być zawarte przeciwutleniacze. Są to różne związki, które pracują wspólnie jak jedna drużyna, dbając o stan organizmu. Dlatego trzeba przyjmować wszystkie ich rodzaje. W tym także spożywać produkty lub pić wodę bogatą w miedź, która w naszym organizmie wchodzi w różne związki, dając efekt antyoksydacyjny. Jest to bardzo ważne dla zachowania zdrowia, powstrzymania zapaleń i rozwoju chorób (poprzez unieszkodliwianie wolnych rodników). Ciało może samo wytworzyć antyoksydanty, ale ich produkcja spada po 25 roku życia. Dlatego trzeba wpierać swój organizm, dostarczając je z jedzeniem i piciem. Stąd odkrycia współczesnej medycyny sięgają często do wiedzy sprzed tysięcy lat. A indyjska Ajurveda poleca spożywanie wody z naczyń miedzianych, dla zachowania równowagi w organizmie, w profilaktyce zdrowia i aby jak najdłużej zachować urodę i młody wygląd.